Harmonie

Onze harmonie bestaat uit een gezellig en hecht team. Samen maken we elk optreden tot een succes.
En dat werkt. Onze optredens worden altijd prima bezocht.


Onze instrumenten

Met onze harmonie kun je alle kanten uit. Je kiest het instrument dat bij jou past. De harmonie bestaat uit drie secties:
1Houten blaasinstrumenten
zoals de fluit, klarinet en de saxofoon
Koperen blaasinstrumenten
zoals de trompet, trombone, bariton en de bas
2
3Slagwerk
zoals de pauken , percussie en het drumstel

De harmonie staat onder leiding van een dirigent. Onze vereniging heeft ook een drumband. De drumband speelt samen met de harmonie, maar geeft ook eigen optredens.

Onze activiteiten

KnA is een actieve harmonie. We hebben elk jaar een aantal vaste activiteiten. Daarnaast spelen we ook op verzoek op concerten van andere muziekverenigingen.

Concerten
Elk jaar organiseren en verzorgen we drie eigen concerten. De concerten zijn altijd goed bezocht en hebben vaak een thema. Denk hierbij aan bevrijding, films en musicals, sprookjes, en schlager.

Naast deze concerten treden we ook samen met muziekverenigingen uit de omgeving op. Onze concerten gaan vaak verder dan alleen het maken van muziek. Zo komt er nog wel eens wat acteerwerk bij kijken of een leuke of gekke act.

Straatoptredens
Tijdens de straatoptredens lopen we in marstempo door het dorp. Bij het carnaval zijn de optredens lekker los en vrolijk. En ook de kermis kan natuurlijk niet zonder onze muziek. Zodra wij inzetten, kan het feest beginnen. Naast deze optredens verzorgen we ook straatoptredens samen met Schutterij Sint Johannes. Ons gezamenlijke optreden tijdens Sinterklaas is altijd een hele happening!

Serenades
Een serenade is een stilstaand optreden dat we op verzoek verzorgen. Meestal doen we dit bij een speciale gelegenheid zoals een eerste communie, jubileum of om het kampioenschap van een vereniging te vieren. Voor de mensen voor wie we de serenade spelen, is dit altijd weer een mooi en bijzonder moment!

Onze commissies

Bij KnA zijn alle leden actief betrokken. We werken met commissies die allerlei dingen regelen voor de harmonie. Er is altijd wel een commissie die past bij jouw talenten. Naast concertcommissies die per concert uit andere leden bestaan, kun je je ook aansluiten bij:


de PR commissie - zij regelen de communicatie naar buiten toe

de ledenwerfcommissie - zij maken mensen enthousiast om bij KnA te komen

de activiteitencommissie - zij organiseren gezellige activiteiten voor de leden van KnA


Dirigent

Maak kennis met: Boris Jansen, dirigent harmonieorkest KnAIk werk sinds september 2013 als dirigent van het harmonieorkest KnA. Ik had al jong affiniteit met blaasmuziek, meer specifiek, het harmonieorkest. Toen ik meespeelde met harmonie Volharding uit Beek, vroeg ik me af hoe het zou zijn om zo’n orkest te dirigeren. Later, tijdens mijn studie saxofoon aan het ArtEZ conservatorium, was de keus voor een bijvak dan ook snel gemaakt: het werd Ha-Fa-directie. Na mijn afstuderen werd ik saxofoondocent en dirigeerde daarna verschillende orkesten in deze regio. Dat beviel zo goed dat ik in 2010 ging studeren aan het conservatorium. Dit keer met als hoofdvak: HaFa directie.

KnA bruist!
KnA bruist. Ik wil dat ook zo houden, tijdens de repetities en de concerten. Mijn wens voor de toekomst? Dat de muzikanten van KnA met veel plezier blijven komen om te repeteren, en dat we samen veel interessante concerten en projecten tot stand brengen.

Voorjaarsconcert met muzikanten uit Zeddam
Op dit moment is de vereniging druk bezig met allerlei mooie dingen. Een voorbeeld? Een aantal muzikanten uit het orkest kwam met een goed idee. Zij wilden muzikanten uit Zeddam, die niet verbonden zijn aan KnA, de kans geven op te treden tijdens het jaarlijkse voorjaarsconcert. Inmiddels hebben we al twee keer gerepeteerd met een groot saxofoonensemble van wel 24 (!) saxofonisten.

Jongeren uit Zeddam
Ik hoop dat ons enthousiasme aanstekelijk werkt bij de jongeren van Zeddam. Er zijn op dit gebied al positieve ontwikkelingen. Zo starten we in samenwerking met de Roncallischool in de nabije toekomst leuke en leerzame projecten op.

Boris Jansen
www.borisjansen.nl


Repetities

Onder leiding van onze dirigent Boris Jansen werken we naar de jaarlijkse concerten en naar andere 
evenementen toe. Prestatie en plezier zijn hierbij de sleutelwoorden. In een gemoedelijke sfeer maken we muziek. 
De muziekcommissie stelt altijd weer een interessant en gevarieerd programma op, dus er is voor ieder wat wils.

WaarGildegebouw
Oude Doetinchemseweg 61
Zeddam
WanneerIedere maandag
Tijd19:30 - 21:45 uur

Historie

Het verhaal van KnA


Zeddam kende voor 1926 een roerig harmonieleven. Het ‘onder-‘ en ‘bovendorp’ richtten eigen verenigingen op, maar die bleven niet lang bestaan. Op 26 januari 1926 kwam er een harmonie die wel stand hield. Deze harmonie kreeg de naam Kunst na Arbeid (KnA).

We nemen je mee langs een aantal belangrijke hoogte- en dieptepunten van onze harmonie1942 - de oorlog
De harmonie werd door de oorlog tijdelijk ‘ontbonden’. Maar dat hield de echte muziekliefhebbers natuurlijk niet tegen. In het geheim werd er in de kleermakerij van G. Kappert gewoon muziek gemaakt. Officieel bleef het ‘stil’ tot aan de bevrijding op 1 april 1945.
1958 - het dieptepunt
In dit jaar hadden we nog maar 12 leden, het geld was op en de uniformen waren versleten. Een echt dieptepunt dus. Er werd een supportersgroep (later de Stichting Vrienden van KnA ) opgericht die de harmonie financieel ondersteunde. Binnen één jaar hadden we 80 donateurs!
1963 - eigen uniformen
We kregen voor het eerst eigen uniformen. Met dank aan onze supportersgroep!
1976 - 50 jaar!
Ons 50-jarig bestaan werd groots gevierd met een Taptoe met korpsen uit de wijde omgeving.
1982 - onze eigen band
De band de Möllebultbloazers, later de MB-band genoemd, werd gevormd uit muzikanten van KnA. De band bestond tot 2013.
2009 - de 1e prijs!
KnA won op concours (een concert met een jury) in Neede de 1e prijs! Hiermee bleven we spelen in de 4e divisie.


Wil je nog meer weten over het verleden van KnA? Een uitgebreidere historie hier in PDF-formaat te downloaden.

Bij het 60 jarig bestaan werd een boekje hier uitgegeven.